“TRI KURVICE”

zemljovid

 

Tri Kurvice“,* naziv koji oduvijek rabim za tri kamenite glavice koje strše iz šume s južne strane Klanca (1404 m) i staze Rossijeva koliba – Velike Brisnice. O kojim je glavicama riječ znaju svi koji su s terase Rossijeve kolibe uživali u pogledu na more.

“Ivanov kuk” (1510 m)

Ivanov kuk” (1510 m)* je najjužniji, ujedno i najviši vrh u skupini. Zbog velikih kamenih blokova i stijena, sav prošaran smrekama, vrh je malo teže dostupan, ali se zato s njega pruža toliko iščekivan pogled na najdražu od svih kuća. Točno nasuprot Rossijeve kolibe i središnjeg dijela Rožanskih kukova, Ivanov kuk je bez daljnjega vidikovac s najljepšim pogledom na najatraktivniji dio Sjevernog Velebita.* (Primorska terasa je ipak srcu draža)

Mijolinov vrh (1497 m)* je pravo ime zapadne, najisturenije Kurvice prema moru. S vrha se pruža nenadmašan pogled na Primorsku terasu u podnožju, posebno na Donje dulibe,* prostranu, bukovom šumom obraslu ravan s tri travnata proplanka: Miškulinskom, Jerković i Josoinom dulibom. Nezaboravan je i pogled iz suprotnog smjera na Mijolinov vrh,* čije bijele stijene i kamenjari sada strše visoko iznad Miškulinske dulibe.

Pavlović vrh (1460 m)
Pavlović vrh (1460 m)

Pavlović vrh (1455 m) ili sjeverna Kurvica uzdiže se iznad staze Rossijeva koliba – Velike Brisnice. To je gotovo 100 metara duga položita greda koja se strmo spušta u Pavlović dulibu na spomenutu stazu. Iako se visinom ne ističe, sam prilaz po stijenama, između vjetrom iznakaženih smreka, kao i pogled s vrha na travnate proplanke u podnožju (visoravan Gornjih duliba utopljena u bukovoj šumi) te kamenit greben Klanca obrubljen smrekama, čine ovaj vrh posebno atraktivnim.

Gornje Kite
Gornje Kite

Gornje Kite je ime travnatog dolca smještenog unutar strmih strana svih triju Kurvica. Oko ovog dolca dugo sam bio u zabludi jer je to bivša košanica Vukušića iz Jurkuše, pa se valjda Kirinske Kite (od Kirina iz Velikih Brisnica), pod čijim se imenom dolac donedavno spominjao u Kramaruši, nalaze nešto sjevernije, na silazu u Perić dulibu.
Zbog zatvorenosti i visine na kojoj se nalazi, te smrekove šume kojom je obrastao, dolac je do kasno pod snijegom. Iako je većim dijelom pod visokom šumom, njegov središnji dio je još uvijek pod bujnom travom. Iz dolca se, između dviju stjenovitih greda, uspinje kamenita, smrekama obrasla dražica na vrh “Ivanova kuka”, točnije na malo travnato sedlo koje razdvaja dvije glavice vrha. Ovim smjerom je najlakše popeti se na Ivanov kuk, no daleko je atraktivniji uspon po goloj, istočnoj gredi, uz nesmetan pogled na Cipala i Rožanske kukove. S najvišeg vrha pogled je širom otvoren na primorsku stranu, posebno na travnatu ravan Lisac stanova.
Na “Ivanovim vratima” (1460 m), krševitom prijevoju između “Ivanova kuka” i Mijolinova vrha, dobro je uočljiva staza koja se niz bukovu dragu spušta (preko Donjih Kita) na Lisac stanove. Ovim putem su Vukušići snosili sijeno iz dolca. Staza nastavlja preko Gornjih Kita na niži, istočni izlaz iz dolca i silazi Za Klanac, na markaciju Velike Brisnice – Rossijeva koliba.

2006. – 2007.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s