Lisac (stanovi)

zemljovid

 

Lisac (stanovi, 1270 m) je visinom i položajem jedinstvena ravan na Primorskoj terasi sjevernog Velebita. Jedinstvena je stoga jer se nalazi na mjestu gdje je Terasa širom otvorena prema moru,* odnosno na južnom kraju Primorskog grebena u čijem smo se zaleđu dosad kretali. Tako su nakratko – dražicom Grabarje – prekinute i borove šume koje ga cijelom dužinom prekrivaju, a sama Terasa nastavlja se punih 200 metara niže, u zaleđu Strmca (kuk) i Lipovog kuka (1106 m), s vujinačkim borovim šumama. Liščeva ravan ušla je u planinarsku terminologiju i karte pod imenom Lisac stanovi samo da bi je mogli razlikovati od istoimenog vrha (Liščev vr’). No, Podgorcima je to Lisac.

Lisac, Vršina i Liščev vr'
Lisac, Vršina i Liščev vr’

Iznad Lisac stanova proteže se smrekama prošarana Vršina (1482 m) pa je ova ravan jedinstvena i po tome što se ovdje izravno susreću tropske borove s hladnim smrekovim šumama. Smrekovim gustišima prekriven je cijeli greben koji se proteže iznad ovog dijela Terase od Mijolinova vrha (1497 m)* na sjeveru do Lisca (1541 m) na jugu.
Liščeva ravan poznata je i po sezonskom naselju, najvišem na uzdužnom putu po Terasi. U Lisac su selili Vukušići iz Jurkuše i tek poneki s Malih Brisnica. U samom travnatom dolcu bilo je malo stanova, dok se pravo naselje nalazilo u visokoj šumi na strmoj padini iznad dolca. Iako i ovdje nailazimo na šterne s izlivenim betonskim grlima, oduševit će nas nekoliko otvorenih šterni, kamenica skrivenih u stijenama iznad stanova. Posebno se ističe pravilna četverokutna kamenica, dostupna samo s jedne strane, do koje nas dovode isklesane kamene stepenice.* Padina na kojoj se šterna nalazi obrasla je golemim smrekama, a krajem svibnja sva se strmina plavi od alpske pavitine. Nekoliko stanova i šterni s vodom nalazi se i južnije, na terasama ispod puta za Vujinac. No, najljepši položaj i širom otvoren pogled na more imali su Josić stanovi na primorskoj strani travnate kose. I tu se krajem svibnja cijela padina plavi, od lana.*

Brig (Vukušić duliba)
Brig (Vukušić duliba)

Jurkuška ili Vukušić duliba. Žljebasta udolina Primorske terase s Liščeve se ravni stepeničasto spušta prema sjeveru, omeđena s primorske strane Gredama (Liščevim, 1311 m), a s gornje strane Vršinama. Prva stepenica je 50-ak metara niža zaravan Jurkuške dulibe, a još sjevernije je i još strmije odsječena, više od 50 metara niža terasa Donjih duliba (Miškulinska duliba).
Jurkuška duliba je prostrana, bukovom šumom obrasla zaravan s tri travnata proplanka: markirana staza prelazi preko dva manja istočna proplanka, a skrenemo li s puta na zapad, usponom preko trećeg, najvećeg proplanka izlazimo na južni kraj Greda, gdje staza prelazi na primorsku stranu. Tu je sve pod travom i borovima, a odmah pod vrhom, na najvišoj terasici, nalazi se zidina stana koji se dugo vremena isticao svojim položajem i izgledom (tu je i šterna s vodom).* Iskrčena strmina ispod stana i šterne pretvorena je u veliku travnatu ogradu unutar koje se spuštaju stepeničasto podzidane terasice. Od Liščeve ravni dijeli nas Brig, niska, oko sto metara duga zaobljena kosa obrasla gustom borovom šumom.
U samoj dulibi bila su tek dva stana Vukušića, dok se na padini Mijolinova vrha, pod samom gornjom granicom šume, nalazio spomenuti Mijolinov stan i šterna.
Jurkuška duliba je i stanište hrvatske sibireje s nekoliko raštrkanih grmova na travnatim, borovima obraslim pristrancima u podnožju Greda. Vizualno je još ljepša kamenita primorska strana Greda koja je sva pod visokom borovom šumom* (i siparima obraslim rutom).

Grede (Liščeve, 1311 m), vidi Donje dulibe

2006. – 2007.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s