Lisac (stanovi)


LISAC (stanovi, 1270 m) je visinom i položajem jedinstvena ravan na Primorskoj terasi sjevernog Velebita. Jedinstvena je stoga jer se nalazi na mjestu gdje je Terasa širom otvorena prema moru,* odnosno na južnom kraju Primorskog grebena u čijem smo se zaleđu dosad kretali. Tako su nakratko, dražicom Grabarje, prekinute i borove šume koje ga cijelom dužinom prekrivaju, a sama Terasa spušta se punih 200 metara niže, u zaleđe Strmca (kuk) i Lipova kuka (1106 m), u vujinačke borove šume.

Lisac, Vršina i Liščev vr'
Lisac, Vršina i Liščev vr’

Iznad Liščeve ravni proteže se strma i kamenita, smrekama prošarana Vršina (1482 m) pa je ova ravan jedinstvena i po tome što se ovdje izravno susreću tropske borove s hladnim smrekovim šumama. Vršine je naziv za cijeli greben koji se proteže iznad ovog dijela Terase od Liščeva vrha na jugu do Mijolinova vrha (1497 m) na sjeveru.
Ravan je poznata i po sezonskom naselju, najvišem na uzdužnom putu po Terasi. U Lisac su selili Vukušići iz Jurkuše i tek poneki s Malih Brisnica. U samom travnatom dolcu bilo je malo stanova, dok se pravo naselje nalazilo u visokoj šumi na strmoj padini iznad dolca. Šterne su općenito na Velebitu novijeg datuma, pa i ovdje nailazimo na šterne s izlivenim betonskim grlima, ali oduševit će nas nekoliko otvorenih kamenica, skrivenih u stijenama iznad stanova. Posebno se ističe pravilna četverokutna kamenica (šterna), dostupna samo s jedne strane, do koje se dolazi po isklesanim kamenim stepenicama.* Strma padina na kojoj se nalazi šterna obrasla je golemim smrekama, a krajem svibnja sva se strmina plavi od cvjetova alpske pavitine. Nekoliko stanova i šterni s vodom nalazi se i južnije, na terasama ispod staze za Vujinac. No, najljepši položaj i širom otvoren pogled na more imali su Josić stanovi na primorskoj strani travnate kose. I tu se krajem svibnja cijela padina plavi, od lana.*

Jurkuška ili Vukušić duliba. Žljebasta udolina Primorske terase s Liščeve se ravni stepeničasto spušta prema sjeveru, omeđena s primorske strane Gredama (Liščevim, 1311 m), a s gornje strane Mijolinovim vrhom (1497 m)* i Vršinama. Prva stepenica je 50-ak metara niža ravan Jurkuške dulibe, a još sjevernije je i još strmije odsječena, više od 50 metara niža terasa Donjih duliba (Miškulinska duliba).

Brig (Vukušić duliba)
Brig (Vukušić duliba)

Jurkuška duliba je prostrana, bukovom šumom obrasla zaravan s tri travnata proplanka: markirana staza prelazi preko dva manja, istočna proplanka, a skrenemo li s puta na zapad, usponom preko trećeg, najvećeg proplanka izlazimo na južni kraj Greda, gdje staza prelazi na primorsku stranu. Tu je sve pod travom i borovima, a odmah pod vrhom, na najvišoj terasici, nalazi se zidina stana koji se dugo vremena isticao svojim položajem i izgledom (tu je i šterna s vodom).* Iskrčena strmina ispod stana i šterne pretvorena je u veliku ogradu unutar koje se spuštaju travnate, nekad obrađene terasice, a od Liščeve ravni dijeli nas Brig, niska, oko sto metara duga zaobljena kosa obrasla gustom borovom šumom.
U samoj dulibi bila su tek dva stana Vukušića, dok se na njenom sjeveroistočnom rubu, u podnožju Mijolinova vrha, nalazio spomenuti Mijolinov stan i šterna.
Jurkuška duliba je malo, ali opet stanište hrvatske sibireje, s nekoliko raštrkanih grmova na travnatim, borovima obraslim pristrancima u podnožju Greda. Vizualno je još ljepša kamenita primorska strana Greda* koja je sva pod visokom borovom šumom (i siparima obraslim rutom).

Grede (Liščeve, 1311 m), vidi Donje dulibe


2006. – 2007.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s