GORNJE DULIBE


U podnožju Klanca (1404 m) nanizalo se pet travnatih dulibica, jedna ljepša od druge. Iako se sve nalaze na visini iznad 1300 metara, svojim nam položajem i izgledom jasno daju do znanja da lutamo primorskom padinom sjevernog Velebita. Možda je najočitiji dokaz ovoj tvrdnji učestalo pojavljivanje gromača kojima su proplanci opasani te ostataka urušenih stanova i torova po njihovim rubovima. Ljepotu dulibica još više ističu bijele stijene i kukovi, izvirujući iznad gustih okolnih šuma. Sve su bile u vlasništvu Modrića s Velikih Brisnica, a po rodovima Modrića prozvane su i dulibe, premda je cijeli kraj bio poznatiji pod imenom Gornje dulibe, za razliku od niže smještenih – Donjih duliba (Miškulinska, Jerković i Josoina duliba).

Pavlović snižnica
“Pavlović snižnica”

Pavlović duliba. S Lukina klanca (1404 m), prijevoja na stazi Rossijeva koliba – Velike Brisnice, nastavljamo niz primorsku stranu i već nakon pet minuta sišli smo u Pavlović dulibu. Pavlović duliba je najviša i od svih duliba najviše zarasla u šumu. Na njenom se južnom kraju, izvan ograde, u podnožju Pavlović vrha (1455 m), nalaze tri zidinice, jedna do druge. Možda je presudnu ulogu u naseljavanju ovih prostora imala snižnica koja se nalazi stotinjak metara istočno iznad Pavlović dulibe.* Snižnica je skrivena među stijenama, okružena visokim smrekama,* s desne strane puta koji se iz dulibe penje u Kaić Popratljušu (1470 m),* travnat dočić pod samim vrhom Klanca (1512 m).
Nastavljamo sa silazom i nakon sljedećih par minuta stižemo do gromače s desne strane puta i travnate ravni Jurić dulibe.

Jurić duliba.* Nedaleko staze pažnju nam privlači nevelik kamenjar pretrpan razvaljenim gromačama nekadašnjih stanova i torova. Da se velebitska prostranstva izgledom vraćaju u prvobitno stanje nije dokaz samo ubrzano zarastanje planinskih travnjaka, već i razgradnja bivših sezonskih naselja koji se već sada gotovo ne razlikuju od susjednih kamenjara. Dvije se zidinice nalaze i na sjevernom kraju Jurić dulibe. Umjesto stanova, sada su jarebike (pionirska vrsta u naseljavanju planinskih čistina) najljepši ukras većine sjevernovelebitskih proplanaka.* Put nastavlja uz ogradu južnim rubom Jurić dulibe pa se kroz šumu spušta u Perić dulibu.

Jurić i Grlić duliba
Jurić i Grlić duliba

Perić duliba (1330 m).* Na silazu u Perić dulibu, prije samog izlaska na travnatu čistinu, u šumi slijeva naziru se zidine nekadanjih stanova (i šterna s vodom 50-ak metara niže*). Teško je odrediti koliko je u nekoj dulibici bilo stanova jer se zidine štala gotovo ne razlikuju od zidina stanova. Smještaj i veličina stana, “kvaliteta” gradnje i širina ulaza mogu nam samo pomoći u nagađanju. Tako sam već imao zapisano da put vodi pored skupine stanova, da bi me potom Marko Modrić, najbolji poznavatelj velebitskog Nadgorja, razuvjeravao kako se tu nalazio samo jedan stan. I u Pavlović dulibi stoje jedan do drugog tri jednaka “stana”, a po Marku je i tu bio samo jedan stan. Vjerojatno su neki prije napušteni stanovi korišteni kao štale.
Nekad se na čuvenom prelu (kod bovana) u Perić dulibi skupljao narod iz svih okolnih stanova. Nažalost, i ovdje nas visoka stabla jarebika primoravaju da s užitkom odslušamo dul’bičin labuđi pjev. Put nastavlja poprijeko livade do raskrižja na primorskom rubu dulibe. Markacija skreće desno niz Klanac (slijeva je Stoićev vrh, 1358 m) prema Jukić dulibi, odnosno Plančicama, a ravno nastavlja put koji lijevom stranom jaruge silazi u Donje dulibe.

Grlić duliba. Sjeverno od Jurić dulibe, iza uskog šumskog pojasa, nastavlja se nešto viša, travnata, gromačom ograđena Grlić duliba. A sjeverno na Grlić dulibu nadovezuje se Vabić duliba.

Vabić duliba
Vabić duliba

Vabić duliba. Za razliku od prethodnih duliba koje su izgledom tek travnate zaravni, više-manje otvorene prema moru i okružene bukovom šumom, Vabić duliba je pravi ljevkasti dolac oko kojega već prevladavaju smreke, posebno s istočne strane gdje visoko iznad dulibe strši stjenovit vrh “Bralić kuka”. Na tu stranu penje se uza strmu jarugu (zidinica zdesna) put u Bralić Popratljušu (1425 m),* travnat dočić na samom vrhu grebena, u podnožju “Bralić kuka”. Još jedan stan i uz njega isklesana kamenica nalaze se u šumi na zapadnoj strani Vabić dulibe.
Sjeverno iznad Vabić dulibe proteže se kamenita kosa koja dijeli visoravan Gornjih duliba od goleme kotline Jukić dulibe. Stazom na tu stranu začas smo na Vratacima (1395 m),* vrhu kose s koje se pruža prekrasan pogled na susjedni Kaić vrh (1476 m),* kao i na ogromnu kotlinu koja se ispružila pred nama, sva pod bukovom šumom. Duboko na njenom dnu zeleni se travnata Jukić duliba i poviše nje, u bukovoj dražici – travnate terase Omarljivice. Put se s Vrataca strmoglavljuje kroz šumu do ograde Škver na dnu bukove drage: stazom lijevo silazi se u Jukić dulibu, a kamenitom dragom uzbrdo vodi slabašan nogostup na vrh grebena Klanca, na Vrh Škvera.


2006. – 2007.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s