Budim (Za Budim)

zemljovid

 

Budim – Za Budim 1:1. Istina, ne tako daleko je “stalno” naselje Za Kosicom, nešto bliže je bivše naselje Zavrh (Ivelić), još su bliže stanovi Zakuk (Piletić), a bilučki stanovi Za Glavicom već su nešto sjevernije. Istina je da Podgorci odlaze Za Budim, ali Bralić Budim ne može biti Bralić za Budim. Kao što se s Rožana penjemo na Rožanski vrh, sa Serave na Seravski vrh, iz O(d)žinca na O(d)žinački vrh ili Lisca na Liščev vrh, isto tako s Budima uživamo u pogledu na Budim vrh.

Budim vrh (1204 m)
Budim vrh (1204 m)

Budim vrh (1204 m). Primorski greben pod borovima, u čijem se zaleđu krećemo po Terasi, došao je s Budim vrhom do svog punog izražaja. On se tu izdiže punih 100 metara iznad Primorske terase s istoimenim stanovima, a njegova sjeverna stijena, okomito odsječena Budimarska greda,* nadvila se preko 200 metara iznad Modrić doca. Ta mu je greda dala toliko upadljiv i prepoznatljiv izgled, bez obzira gledali ga s Jadranske magistrale, Visibabe, Zavižana ili vrhova Klanca. On je samim imenom izuzetak na Primorskom grebenu, kojemu Podgorci tepaju tek uobičajene nazive kao Grede, Pećine, Borje ili jednostavno Brig.
Budim vrh je sav pod borovom šumom i s koje god strane krenuli prema njegovom vrhu, jedinstven je doživljaj. Možda je najljepši prilaz iz Rogić Budima. Stijene po kojima se penjemo prema vrhu, s pogledom na Borovu vodicu, bijele se od velecvjetnog rošca, a sve ostalo zeleni je tepih od trave. Iznad njih, svuda oko nas, sami borovi.

Bralić Budim i Opaljenik (1474 m)
Bralić Budim i Opaljenik (1474 m)

Pogled s vrha prema planini pomoći će nam da što bolje sagledamo jedinstven prostor koji se pružio pred nama. U samom podnožju zeleni se tropski Bralić Budim okružen crnim borovima, odakle u planinu vode dvije staze. Starigradski put usmjerio se udesno, strmo uzbrdo prema “Legačkom klancu”, izrazitom prijevoju između Kaić vrha (1476 m) zdesna i izduženog Opaljenika (Beli kuk, 1474 m) slijeva. Na drugom kraju Opaljenika vidi se ulegla Čičinica, odakle se niz bukovu dragu (Strmac) obrušava druga staza Za Budim (na dnu Strmca iz šume strši kamena piramida Jatarskog briga). Sjeverno od Strmca bljeska se (na suncu) kamenita strmina Golog vrha* i nestaje u dubinama Balinovca (dolac).

Rogić Budim. Na stiješnjenoj, borovima obrasloj terasi u zaleđu Budim vrha nalaze se dvije travnate čistine, dva bivša sezonska naselja. U južnom dijelu uvale, pored ograđenog dolca i travnatih terasa poviše dolca, nalazi se više masivnih zidinica i ograda, bivših stanova i torova Rogića iz Gornjeg Starigrada (i snižnica u šumi južno od naselja). Na sjevernom kraju naselja, u podnožju stijena koje s gornje strane zatvaraju uvalu, nalaze se dva obnovljena stana, fugirana mahovinom, svaki sa svojom šternom. Iza južnijeg tzv. Carićevog stana* početak je širokog puta koji vodi u Legačku i Rogić dulibu (i još dalje, u Cipala, Rožano…).

Bralić Budim
Bralić Budim

Bralić Budim.* Sjeverno od Rogić Budima, do kraja zaravni i privije prema Modrić docu, proteže se Bralić Budim. Niti 100 metara od obnovljenih stanova Rogića nalazi se još jedan obnovljen stan (Nenin),* a samo malo dalje nailazimo na pravi labirint od nagomilanih gromača, bivših stanova Bralića iz Gornjeg Starigrada. Usred sela nalazi se javna “fontana”, otvorena šterna ili bunarić s vodom pri dnu, do koje se silazilo po izbočenim kamenim klinovima. Od naselja, smještenog na istočnom rubu zaravni, prema Budim vrhu uspinje se velika travnata ograda, unutar koje se nižu stepeničasto podzidane terase, sve do uzdužne staze koja vrhom ograde silazi Za Budim. Ljepota borove šume kroz koju vodi staza obronkom Budim vrha svima je dobro poznata. Još se nekoliko stanova i šterni s vodom nalazi na sjevernom vrhu Bralić Budima, izvan ograde. Nažalost i ova velika čistina bespomoćna je pred najezdom borova.
Stanovi Bralića nalaze se na istočnom rubu zaravni u podnožju Bralić briga, desetak metara visoke kamene grede (na samom vrhu je neka zidinica) koja razdvaja Bralić Budim od Jatara, duboke ponikve s druge strane Briga. Ugažena staza (od konja) sa sjeverne strane obilazi Brig i pored Jatara nastavlja bukovom dražicom – Strmac – uzbrdo u Čičinicu (1320 m), travnatu dulibicu u podnožju sjevernih stijena Opaljenika (1474 m). Odmah iznad Jatara jedna stazica skreće lijevo, strmo uzbrdo na sedlo iznad omanjeg kučeljka i isto tako strmo silazi u Balinovac, dubok, pri dnu travnat dolac, bivšu sjenokošu Balina, Modrića iz G. Starigrada.

2006. – 2007.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s